Obserwacja czyni lepszym
28 lipca 2007, 10:34Zgodnie z danymi opublikowanymi w piśmie Science, zwierzęta i ludzie zachowują się lepiej w stosunku do innych, gdy wiedzą, że są (lub mogą być) obserwowani.
![](/media/lib/195/n-illustris-20952b3c0242cc3a781f2957456978cd.jpg)
Zbyt wiele światła we wszechświecie
18 lipca 2014, 17:45Wszechświat jest znacznie bardziej jasny niż wynikałoby to z samej tylko liczby obiektów emitujących światło. Coś tu bardzo nie gra - mówi Juna Kollmeier z Observatories of the Carnegie Institution.
![](/media/lib/513/n-zastepnik-dd999ebd9aa8112395fb460926bf4ca1.jpg)
Roślinne zamienniki mięsa zdrowsze dla nas i planety. To lepsze niż namawianie do wegetarianizmu
2 sierpnia 2022, 10:49Metaanaliza 43 prac naukowych przeprowadzona na University of Bath wykazała, że roślinne alternatywy mięsa są zdrowsze zarówno dla człowieka, jak i dla planety. Autorzy skupili się na zdrowotnych i środowiskowych cechach takich produktów oraz postawach konsumentów wobec nich. Jako że roślinne alternatywy mięsa są robione tak, by naśladować teksturę, smak i doświadczenie związane ze spożywaniem mięsa, są bardziej efektywnym sposobem na zmniejszenie zapotrzebowania na mięso niż samo zachęcanie ludzi do diety wegetariańskiej.
![](/media/lib/14/1188475794_547126-dda427c0ce3fee02c55b56c47bfa3833.jpeg)
SciVee - YouTube dla naukowców
30 sierpnia 2007, 12:06W Sieci pojawiła się witryna, która przypomina YouTube’a skierowanego do naukowców. SciVee pozwala wgrywać na swoje serwery dokumenty dotyczące prowadzonych badań oraz klipy prezentujące eksperymenty.
![](/media/lib/87/n-388889060_6f8f435ec6-752cccf17890f6fc5ccec76d5666e29f.jpg)
Wczesna antybiotykoterapia wywiera długoterminowy wpływ na układ odpornościowy
18 sierpnia 2014, 13:45Antybiotykoterapia na wczesnych etapach życia może zwiększać późniejszą podatność na niektóre choroby.
![](/media/lib/520/n-kakao-c4fb47f88845478df252ccc5ef872cef.jpg)
W społeczeństwie Majów kakao nie było zarezerwowane dla elit. Korzystali z niego wszyscy
29 września 2022, 08:03Powszechnie uważa się, że w społeczeństwie Majów kakao było zarezerwowane dla elity, a jego uprawy były kontrolowane przez najwyższe klasy społeczne. Miało być podarunkiem dla bogów, używanym podczas ceremonii religijnych. Jednak badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara (UCSB), Anabel Ford i Mattanjaha de Vriesa, przeczą temu poglądowi. Kakao było dostępne dla wszystkich i używano go podczas najróżniejszych ceremonii.
![Artystyczna wizja HD 113766© NASA/JPL-Caltech](/media/lib/16/1191578738_194421-d26fc8c82c4cfcc72c381df86a8ffcb4.jpeg)
Odkryto formującą się planetę typu ziemskiego
5 października 2007, 10:00Wokół gwiazdy znajdującej się w odległości 424 lat świetlnych od Ziemi prawdopodobnie formuje się właśnie planeta podobna do naszej. Amerykańscy astronomowie odkryli w pobliżu gwiazdy HD 113766 pas gorącego pyłu.
![](/media/lib/204/n-bieg-244da51ecf18c29eb051e042196f87d3.jpg)
Ćwiczenia zwiększają wpływ chemioterapii na guza
19 września 2014, 11:43Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii prowadzili badania na mysim modelu czerniaka. Odkryli, że połączenie ćwiczeń z chemioterapią zmniejsza guzy w większym stopniu niż sama chemioterapia.
![](/media/lib/528/n-ryby-17ffa3d5f54e2f9a103ffa9c0d1751d0.jpg)
Najstarszy gotowany pokarm. W Izraelu znaleziono pozostałości po takim posiłku
21 listopada 2022, 13:36Umiejętność gotowania pokarmów uznawana jest za kluczowy element ewolucji człowieka. Gotowane pożywienia oraz wszystko, co związane z tym procesem, miało olbrzymi wpływ na naszą biologię oraz rozwój stosunków społecznych. Niedawno zdobyto dowody, że hominini intencjonalnie używali ognia co najmniej milion lat temu. Kiedy jednak wykorzystywali ogień do przygotowywania posiłków?
![Kobieta](/media/lib/17/1194860070_419424-7e54ad6877c5e664465e4a67eee7515c.jpeg)
Kobieca figura matki sprzyja inteligencji dziecka
12 listopada 2007, 09:26Kobiety o pełniejszych kształtach (tzw. klepsydry) mogą mieć bardziej inteligentne dzieci, ponieważ tkanka tłuszczowa z ich bioder zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to związki krytyczne dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu.